Skånska hotspots med massor av bin

Om inte bina kommer till dig kan du åka till dem! Här tipsar biexperten Göran Holmström om några skånska hotspots där det finns massor med bin av många lika arter.

ÅLABODARNA / LANDSKRONA
Ålabodarna är en småort och ett fiskeläge i Glumslövs socken i Landskrona kommun. Det är beläget vid Öresund i höjd med Ven, omkring väster om Glumslöv. Stanna på parkeringen till höger innan du kör ner i byn. Gå längs stigen norrut ovanför branten. Du kan också gå ner på stranden och kika i branterna där många bin bor i stora ansamlingar. En av områdets riktiga rariteter är rostsmalbiet!

RAVLUNDAFÄLTET
Ravlundafältet är ett stort sandigt militärt övningsområde norr om Kivik. Här finns mycket att hitta och de dagar då fältet är avstängt för militära övningar kan man gå söderut från Haväng. Stäppsmalbiet är vanligt på fältet och vid vandrarhemmet flyger väggcitronbiet. Läs mer om Ravlundafältet

SKILLINGE
Här finns det mycket bin att se mitt inne i samhället. Den här byn är berömd för sina humlepälsbin, en mycket exklusiv raritet som bygger i skarvarna på äldre tegelhus. Man ser lerstrutarna som honan bygger. Under en promenad i byn ser man också många andra trevliga bin!

En vägg i Skillinge där man ser de strutar som humlepälsbiet bygger ut från bohålen i skarvarna. Varför? Jo, hon går ut och sätter sig i struten på morgonen eftersom där blir varmt fort i solen och hon kan ge sig ut att flyga tidigare. Smart!

KLAGSHAMNS UDDE
KLagshamns udde är väl värd ett besök! Här finns flera olika naturtyper med en mängd olika vilda bin under hela säsongen. Klagshamns udde är en konstgjord halvö med rester från krit- och kalkstensindustrin, och det är tack vare det kalkrika underlaget som en intressant flora växt fram med flera sällsynta arter. Läs mer om Klagshamns udde

SKOGARNA I OSBY KOMMUN
För en skåning från slätten är det spännande att besöka de stora skogarna längst uppe i norra Skåne. Bifaunan här är ganska okänd, artsammansättningen skiljer sig från den i södra delen av Skåne. Här kan man göra oväntade fynd!

Om Göran Holmström

Den 24 juli 1997 satt Göran Holmström och väntade på förmiddagskaffet på altanen framför sommarstugan. I egenskap av naturinriktad journalist hade han studerat det mesta i naturen tidigare, men humlor hade han inte ägnat en tanke. Då föll hans blick på tre humlor som surrade runt i blommorna, och det slog honom att de såg helt olika ut. Sedan var det klippt: intresset var väckt, och snart gjorde han speciella humleutflykter i landskapet. Resultatet blev klart tio år senare: en charmig och faktaspäckad bok vars entusiasm omedelbart smittar även den mest okunnige läsaren. Boken ”Humlor – alla Sveriges arter. Så känner du igen dem i naturen – och i trädgården” beskriver Göran själv som en kärleksförklaring till humlorna.

Göran Holmström

Göran Holmström är journalist och har studerat humlor över hela Sverige och även nere i Europa.

Tips: Vill du veta mer?
Här är de tio vanligaste solitära bina i skånska trädgårdar! >> Läs mer

Här är de sex vanligaste humlorna i Skåne >> Läs mer

Se skillnad på bin, getingar & flugor! >> Läs mer

Kika på Artdatabanken när du vill ta reda på vilket bi du hittat!