5 utflyktstips vid havet

Beddinge strandhed

Beddinge strandhed

Här listar vi fem utflyktsmål vid havet som bjuder på en härlig upplevelse och förhoppningsvis lite mindre folk under tidig vår! Under våren finns det mycket att se och göra i naturen som till exempel möta vårfåglarna, njuta av vårblommorna eller ha en härlig picknick i solen. Ladda din termos med kaffe eller varm choklad och bege dig till någon av Skånes vackra kuster, här är fem tips:

Glumslövs backar och Hilleshögs dalar

Glumslövs backar och Hilleshögs dalar.

1. GLUMSLÖVS BACKAR & HILLESHÖGS DALAR / LANDSKRONA
Naturreservatet Hilleshögs dalar ligger i utkanten av Landskrona precis intill Glumslövs backar. Här bjuds du in till höga branter där du kan blicka ut över Landskronas kustremsa och njuta av den slående utsikten över havet och ön Ven. Naturområdet är perfekt för en promenad och picknick, välj mellan att vandra en kortare slinga eller följ Skåneleden för en lite längre vandring. Läs mer

2.  BEDDINGE STRANDHED / TRELLEBORG
Alldeles intill den täta bebyggelsen i Beddinge ligger Beddinge strandhed. Området avsattes 1996 som naturvårdsområde med syftet är att återskapa och bevara en rest av den gamla strandheden med en så naturligt betingad vegetation som möjligt, samtidigt som området ska kunna utnyttjas som strövområde och för bad och friluftsliv. 1999 blev området naturreservat. Delar av reservatet består av tallskog, som har betydelse för många flyttande småfåglar. Läs mer

Utsikt från Stenshuvud

Utsikt från Stenshuvud

3. STENSHUVUD / KIVIK
Stenshuvud är den sydligaste av Sveriges 29 nationalparker. Parken ligger på Österlen nära Kivik i sydöstra Skåne. Med sina 400 hektar är den en av de minsta nationalparkerna och i nationalparken ryms många olika naturtyper på en liten yta. Berget Stenshuvud har tre toppar med vacker utsikt från alla tre. Läs mer


4. KLAGSHAMNS UDDE

Klagshamns udde är en konstgjord halvö med rester från krit- och kalkstensindustrin, och det är tack vare det kalkrika underlaget som en intressant flora växt fram med flera sällsynta arter. Bland annat de vackra orkidéerna kärrknipprot och ängsnycklar. Läs mer

Grotta på Kullaberg

Det finns mer än 20 grottor på Kullaberg, alla är strandgrottor längs havet.

5. KULLABERG / HÖGANÄS
Ett klassiskt skånskt naturområde är Kullaberg med vidunderlig utsikt över Öresund och Kattegatt. Topografin och klimatet varierar mycket och skapar därför ett varierande växt- och djurliv. Från den högsta punkten, Håkull på 187,5 m, har man en milsvid utsikt över land och hav. På Kullaberg finns unika naturupplevelser både på land och i havet. Läs mer