Utflyktstips: Hallands Väderö

Hallands Väderö är nordvästra Skånes skärgård. Här kan man kombinera sol och bad med vackra naturupplevelser. Klapperstensfält med enbuskar, grönskimrande skogar och släta kobbar med sälar. Det är ett äventyr i sig att ta båten över till ett av Skånes största naturreservat.

Hallands Väderö sticker upp sina gnejsklippor ur Kattegatt som en sista utpost av Hallandsåsen. Människan har använt ön under flera tusen år; jakt, fiske, bete och svinuppfödning. Med sin speciella historia och enorma växt- och djurliv är ön en av de riktigt klassiska sevärdheterna i svensk natur. Dessutom är ön med sina häftiga klippor och vita stränder en perfekt plats för badgäster, tre kilometer utanför Torekov. Vid ett besök har man också stor chans att se andra badgäster i form av sälar.

Naturvärden
Trots att ön bara är 310 hektar visar den upp många skilda naturtyper. Här finns dramatiska stränder med klippor och block, men även ljuvliga sandstränder. Små flacka marsklandskap hittar du på öns allra nordligaste och sydligaste delar. Häftiga klapperstensfält med enbuskar, slån, björnbär och kaprifol breder ut sig lite varstans på ön, medan de inre delarna består av skog och alkärr med välutvecklade socklar. Läs mer om Hallands Väderö här

Hitta hit
Karta och vägbeskrivning via Google maps eller koordinater (WGS84). N 56.426806, E 12.627194. På sommaren tar du dig enkelt hit med Väderötrafikens turbåtar som går från Torekov till Sandhamn på ön. Övrig tid på året måste du beställa båttur. På den cirka 3 km långa ön finns flera vandringsleder att välja på. För överblick och fördjupning rekommenderas ett besök på öns utemuseum som är öppet sommartid. Torekov busstation ligger några hundra meter från hamnen. All typ av ankring i Sandhamnsbukten är förbjuden.

Tänk på
Sälskyddsområdet har tillträdesförbud hela året. Fågelskyddsområdena är fredade mellan 1 april och 15 juli. Fartbegränsning till högst 7 knop gäller farvattnen närmast Väderön. Ovanstående områden framgår av sjökort och informationstavlor i Torekovs hamn.