Nyfiken på fågelskådning?

Fågellivet i Skåne har mycket att erbjuda och särskilt våren är en fin tid för att uppleva fåglarna och deras aktiviteter. Här har vi samlat några av de fågelaktiviteter som sker i vår, både för nybörjare och experter! Aktiviteterna arrangeras av lokala naturskyddsföreningar i Skåne. Du behöver inte vara medlem för att delta, men får gärna bli.

14 MARS / FÅGELGRUPPEN / SKURUP
Träffa fågelgruppen i Skurup tisdagar mellan klockan 16.00 – 18.00. Sammanlagt träffas man vid tolv tillfällen under våren och tio under hösten. Vid regn ställs det in. Medtag kikare. Samling på parkeringen vid Näsbyholmssjön kl 16:00
Vårtermin: mars 14, 21, 28, april 4, 11, 18, 25, maj 2, 9, 16, 23, 30. Kontaktperson: Richard Bergendahl, 0709 – 66 00 51
Datum: 14 mars kl 16-18. Arrangör: Naturskyddsföreningen i Skurup. Läs mer

20 MARS-7 APRIL / TRANOR / PULKEN, YNGSJÖN
Varje vår i månadsskiftet mars/april samlas tusentals graciösa –men skränande – tranor för sin förtrollande dans vid Pullken i Skåne. Kom till Pulken och upplev detta! När det är som mest tranor finns tranvärdar på plats med kikare och information. Väder och vind avgör hur transäsongen blir, men preliminära dagar med tranvärdarär 20 mars – 7 april. Håll utkik på Naturum Vattenrikets hemsida och Facebook för aktuella tider. Transkådning är roligt för hela familjen!
Arrangör: Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla.
Plats: Pulken, Yngsjön, Kristianstad

VÅREN / FÅGELTRÄFFAR OCH FOTOTRÄFFAR / LANDSKRONA
Naturskyddsföreningen i Landskrona kommer under våren att erbjuda guidning av Lisa Lund och Peder Weibull i fåglarnas värld. Johan Thelander lär oss mer om naturfoto. Håll utkik efter datum på hemsidan. Anmälan och mer information: Per Magnuson, pm@permagnuson.se / 0703-350757.

24 & 26 APRIL / FÅGELKVÄLLAR / SVEDALA
Årets fågelkvällar i Svedala inleds måndagen den 24 april. Samling vid Sporthallen i Svedalas parkering kl 18, ta med fika. Ansvariga: Anette Barr anette@j4c.se / 0763373363 och Gunder / gunder@j4c.se

Onsdagen 26 april kl.18-19 guidar Sege å Vattendragsförbund och Vattenråd oss i Börringe våtmark, Klosterviken som restaurerats. Samling vid Sporthallens parkering kl 17.30 för samåkning. Ansvarig: Anette Barr / anette@j4c.se
Arrangör: Naturskyddsföreningen i Svedala

PRELIMINÄRT DATUM: 6 MAJ / UGGLESKOGEN / PERSTORP
I maj brukar Naturskyddsföreningen i Perstorp bege sig till Uggleskogen titta och lyssna på fåglar. Häng med på en 1,5 km:s promenad i Uggleskogen! Vi hoppas på att höra ett tjugotal fågelarter.
Datum: 6 maj kl 8.00 (Preliminärt datum). Klockan 10.00 går vi en runda vid reningsverkets dammar (cirka 1 km).
Plats: Samling vid parkeringsplatsen vid Ugglebadet i klockan 8.00.
Arrangör: Naturskyddsföreningen i Perstorp. Läs mer

Vill du ut och skåda fågel själv? Här är tips på fågellokaler:

TORREBERGA ÄNGAR
En av Skånes bästa men samtidigt mest okända fågellokaler ligger som en fuktig, bred dal på båda sidor av Torrebergabäcken som utgör gräns mellan kommunerna Staffanstorp och Svedala. Läs mer

SANDÖN
Sandön är framför allt en mycket bra fågellokal tack vare sandstränder, dybankar, vassområden och en ofta påtaglig vattennivåskillnad. Änder, vadare och flera måsfåglar ses året runt här. Vid starka västvindar ses havsfåglar. Häckar gör brun kärrhök, vattenrall, skärfläcka, strandskata, småtärna och fisktärna. Observera att det råder beträdnadsförbud på den västra delen året om. Den östra halvan, dit man kan promenera på en bro, är tillgängligt året om för för att bada och sola på ön. Se exakt vad som gäller här

Här hittar du de 10 vanligaste fåglarna i Skåne