Var med och räkna vinterfåglar i helgen!

Blåmes

Den 26-29 januari är det dags att räkna hur många fåglar vi ser vid fågelmatningar runt om i landet. Alla kan vara med och bidra genom att enkelt rapportera vilka fåglar och hur många av respektive art man ser samtidigt vid fågelmatningen.

De fåglar som ska räknas är de som är framme vid din fågelmatning. Du kan välja att räkna dina matgäster när som helst under perioden, och du rapporterar det högsta antalet du ser samtidigt av samma art.

De senaste åren har runt 20 000 rapporter kommit in till BirdLife Sverige som anordnar fågelräkningen – men fler rapporter behöves! Var med du också! Tack vare alla rapporter får man en bra bild över de fåglar som tillbringar vintern hos oss. Talgoxen är den talrikaste vinterfågeln följd av blåmes och pilfink, men efter denna trio varierar topplistan från år till år. Via denna räkning kan vi också följa hur vinterfåglarna anpassar sig till klimatförändringarna.

Läs mer och rapportera in hos BirdLife Sverige som anordnar fågelräkningen!

Här har vi samlat bilder på de 10 vanligaste fåglarna i Skåne enligt fågelräkningen 2023.

Vem äter vad? Här är fåglarnas favoritmat!

Domherre