Hörjelgården

Hörjel_väg

Vägen upp till gården kantas av flätgären.

Hur såg det ut på Linnés tid? Hörjelgården erbjuder barn och vuxna att kliva in i det förflutna och uppleva hur det såg ut under 1700-talet. Här kan man få prova på saker som att hässja hö, slåttra ängar eller skörda åkertegar på gammaldags vis.

Här används varken konstgödsel eller bekämpningsmedel, vilket gör att den biologiska mångfalden är stor. Området ägs av Naturskyddsföreningen i Skåne och många är de som varit här på lägerskola eller kurs, men man är också välkommen för att vandra och upptäcka området på egen hand.

Naturvärden
Markerna på Hörjelgården sköts på ett gammaldags vis, och varje år anordnas skötseldagar där man beroende på årstiden får testa på att sköta marker som man gjorde på 1700-talet. Hörjelgården sköts inte enbart på det här viset av kulturella skäl, utan även av biologiska. Tack vare den stora mosaik som bildas i landskapet av åkertegar, betesmarker, ängar och dammar skapas en stor mångfald. Här kan man uppleva djur som lövgroda och större vattensalamander och en uppsjö växter som ramslök, blåklint, liljekonvalj och massvis av orkidéer. Fullständiga artlistor finner du här.

Hörjel_benved

Benved skyltar med vackra färger om hösten.

Besökstips
Att följa med på läger, naturskola eller praktiska naturvårdsdagar är ett givande sätt att lära sig mer samtidigt som man kommer ut i naturen. Alla naturvårdsdagar är gratis och öppna för alla, läs mer här. För kurs- och lägerdeltagare finns möjlighet att sova över på gården, här finns sovplats till 30 nattgäster, kök med utrustning och en samlingssal.

Hörjelgården är mest känt som just naturskola, kursplats och forskningsområde. Men kom ihåg att det går utmärkt med ett besök på egen hand. Området erbjuder fantastiska promenadmöjligheter, bland annat en natur- och kulturstig. På Hörjel finns en folder och skyltar som guidar och berättar om markernas historia och biodiversitet.

Vägbeskrivning
Hörjelgården ligger i östra delen av Sjöbo kommun, ca sju kilometer nordväst om Tomelilla. Följ skyltar mot Hörjel från vägen genom Vanstad och Äsperöd eller från väg 19, vid Tryde.

Vid infarten till Hörjelgården finns parkering. Här stannar alla bussar och större bilar. Personbilar kan köras en bit fram och parkeras vid ängsladan. Det går bra att köra ända fram till gården för i- och urlastning.

Hörjel_gården

Själva gården är ett kringbyggd korsvirkeshus.

Du kan också åka kollektivt till hållplats Hörjelgården. Bussen heter 337 eller 338 från Tomelilla och Sjöbo. Anslutning finns från Lund, Malmö, Simrishamn osv. Turen går normalt bara på vardagar men på helgerna har man möjlighet att beställa turen från Skånetrafiken. Se tidtabell och läs om beställning här. Gå in på Skånetrafikens reseplanerare för att se mer.

Notera att busshållplatsen ligger på vägen mellan Tryde och Äsperöd. För att ta sig från hållplatsen till gården får man gå på en stig längs med en äng och sedan genom skogen.

Tänk på
På Hörjel sker en del forskning och ibland har små områden märkts ut eller betesfredats. Tänk på att inte flytta på eventuella markeringar eller pinnar som finns på markerna.

Vill du veta mer om Hörjelgården? Läs mer här.

Ingrid Camper

Foto: Magnus Billqvist.