Föreläsningar i höst

Här tipsar vi om några av höstens föreläsningar som lokala Naturskyddsföreningar anordnar runt om i Skåne. De är Corona-anpassade och föranmälan gäller. Observera att du ska ha fått en bekräftad plats för att få besöka arrangemanget. Observera också att förändrade restriktioner kan göra att arrangemang ställs in.

21 OKT / LUND / Paneldiskussion: Pandemin och klimatomställningen
Klimatkrisen har under året kommit i skuggan av den förödande spridningen av Covid-19. Ändå har många debattörer och forskare hävdat att pandemin skulle kunna sätta fart på omställningen till ett hållbart samhälle. Genom klokt riktade stimulans- och krispaket skulle det klimatsmarta kunna gynnas och det förorenande komma på efterkälken. När 2020 går mot sitt slut bjuder vi in en expertpanel för att diskutera hur det har blivit. Arrangemanget ingår i ett samarbete mellan Lunds Naturskyddsförening, Lunds stadsbibliotek och Lunds universitets Hållbarhetsforum. Alla kvällar i föreläsningsserien börjar kl 18 på Stadsbiblioteket och följs av en frågestund med möjlighet till diskussion.

PLATS: Lunds Stadsbibliotek.
DATUM: 21 oktober kl 18.
FÖRANMÄLAN TILL:  folkbiblioteken@lund.se, ring 046-359 59 90 eller anmäl dig i bibliotekets infodiskar. Uppge ditt namn, dina kontaktuppgifter och vilken programpunkt anmälan avser. >> Läs mer

28 OKT / LUND / Föreläsning: Transporter, glesbygd och coronakris
De som bor på landet är idag oftast beroende av bil. Men det behövs kollektivtrafik även i glesbygden om Sveriges klimatmål ska kunna nås, och det behövs också styrmedel som kan kompensera glesbygdsborna för ökade kostnader när bilparken ska bli fossilfri. Om detta talar forskaren Lena Hiselius från K2, ett nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik. Hon har också nyligen börjat studera coronakrisens påverkan på kollektivtrafik och pendlingsresor. Föreläsningen ingår i ett samarbete mellan Lunds Naturskyddsförening, Lunds stadsbibliotek och Lunds universitets Hållbarhetsforum. Alla föreläsningar i serien börjar kl 18 på Stadsbiblioteket och följs av en frågestund med möjlighet till diskussion.

PLATS: Lunds Stadsbibliotek.
DATUM: 28 oktober kl 18.
FÖRANMÄLAN TILL:  folkbiblioteken@lund.se, ring 046-359 59 90 eller anmäl dig i bibliotekets infodiskar. Uppge ditt namn, dina kontaktuppgifter och vilken programpunkt anmälan avser. >> Läs mer

3 NOV / LANDSKRONA / En kväll för fossilfria pensioner
Denna kväll tar upp hur inkomstpensionen investeras i fossila bränslen utan att pensionsspararna kan påverka det. Naturskyddsföreningen har granskat Första till Fjärde AP-fonderna som investerar våra gemensamma pensionspengar i 89 av de 200 klimatskadligaste bolagen i världen. Totalt handlar det om miljarder svenska pensionskronor som placerats i fossila jättebolag. Bolag som i sin verksamhet bidrar till ökad global uppvärmning. Om detta och mycket mer berättar Naturskyddsföreningen i en rapport som presenteras under kvällen. Föredraget varvas med diskussion och frågor och hålls av Shanar Tabrizi.

PLATS: Landskrona stadsbibliotek
DATUM: 3 nov kl 18.00 – 19.00
FÖRANMÄLAN TILL: biblioteketvuxen.program@landskrona.se

Föredraget är anpassar i enlighet med Folkhälsomyndighetens riktlinjer och max 30 personer kan delta. >> Läs mer

4 NOV / LUND / Föreläsning: Urban natur, hur?
Mer än hälften av världens befolkning lever idag i snabbt växande städer. För att inte bebygga jordbruksmark strävar man efter förtätning, vilket kan utgöra ett hot mot grönytor, vattendrag och andra livsmiljöer för djur och växter. Hur kan vi se till att våra städer blir ett bra hem för både människor och andra arter i en tid där den biologiska mångfalden och även antalet individer av många vanliga arter dalar? Anna Persson, forskare vid Centrum för miljö-och klimatforskning, har i flera år undersökt hur städer kan bidra till biologisk mångfald, med ett speciellt fokus på pollinatörer, stadens form och skötseln av grönområden. Föreläsningen ingår i ett samarbete mellan Lunds Naturskyddsförening, Lunds stadsbibliotek och Lunds universitets Hållbarhetsforum. Alla föreläsningar i serien börjar kl 18 på Stadsbiblioteket och följs av en frågestund med möjlighet till diskussion.

PLATS: Lunds Stadsbibliotek.
DATUM: 4 nov oktober kl 18.
FÖRANMÄLAN TILL:  folkbiblioteken@lund.se, ring 046-359 59 90 eller anmäl dig i bibliotekets infodiskar. Uppge ditt namn, dina kontaktuppgifter och vilken programpunkt anmälan avser. >> Läs mer

11 NOV / SKANÖR / Tasmanien – Australiens vilda pärla
För länge sedan fick Australien och Nya Zeeland ett kärleksbarn, det kallas Tasmanien! Bildföredrag med naturfotograf Ulf Westerberg. Arrangör: Falsterbonäsets Naturvårdsförening.

PLATS: Skanörs Bibliotek, Hörsalen, Bäckatorget, Skanör.
DATUM: 11 nov oktober kl 19-21.
FÖRANMÄLAN TILL: Länk till anmälan

12 NOV / TRELLEBORG / FÖRELÄSNING – Ståstorpsån under renovering
Johnny Carlsson berättar om det pågående arbetet med Ståstorpsån. Naturskyddsföreningen bjuder på kvällsfika.
PLATS: Studiefrämjandets lokaler, Kontinentgatan 2, Trelleborg
DATUM: 12 nov kl 18-20.
FÖRANMÄLAN TILL:
stranborg@hotmail.com eller lotte50@telia.com
>> Läs mer