5 DIY tips för att hjälpa djuren i vinter

Ekorre

Ekorre. Foto: Rolf Harbom

Tänk gärna lite extra på djuren nu när vintern är på väg. Snö och kyla gör det extra svårt för våra små vänner att hitta mat och boplats. Här tipsar vi om vad du kan göra för att hjälpa djur och natur i din närhet. Dessutom blir det förhoppningsvis ett roligt DIY-projekt att göra själv eller med familjen en ledig dag!

Fågelmatare/Mesklocka
Vintertid behöver fåglarna fett för att klara kylan. Genom att mata fåglar får du också möjlighet att titta lite närmare på fåglar som annars kanske mest skymtar på avstånd. Fettrika frön och nötter ger småfåglar energi och större möjlighet att överleva när vintern är tuff. En fågelmatare i form av en klocka, s.k. mesklocka är det perfekta sättet at ge fett och frön till talgoxe, entita, blåmes och andra småfåglar. >> Så här enkelt gör du en mesklocka

Igelkottsbo
Hoten mot igelkotten, som i april 2020 rödlistades av Artdatabanken, existerar året runt. Bilar kör ofta över den igelkott som försöker korsa en väg och ett mer likriktat landskap har gjort att den minskat på landsbygden. Igelkotten syns istället numera mest i tätorternas trädgårdar. Men i våra trädgårdar finns andra faror, som gräsklippare och andra skärande redskap, och kemiska bekämpningsmedel. Trädgårdarna har dessutom brist på buskar, snår och lövhögar där igelkottarna kan söka skydd dagtid eller under vintern. Städa därför inte så noga utomhus utan låt en del större ris- och lövhögar ligga kvar på skyddade platser, till exempel vid ett buskage eller i ett hörn mot ett uthus. Om du vill hjälpa igelkotten att få ett ombonat bo till sin vinterdvala kan du bygga ett igelkottsbo i trä. >> Så här gör du

Ekorrholk
På platser med intensivt skogsbruk har ekorren svårt att hitta bra boplatser. Genom att bygga och sätta upp en eller flera holkar kan man avhjälpa bostadsbristen. Ekorrholken påminner om en fågelholk, fast med ingångshålet på sidan istället och med ett nät med maskstorlek ca 1 cm i botten för att öka ventilationen i boet. Holken bör placeras på 6 -9 meters höjd i ett lämpligt träd.

Övervintringsplatser åt grod-och kräldjur
Groddjur och reptiler söker ofta övervintringslokaler i sydvända skogsbryn. Underlätta för dem genom att spara rishögar där groddjur och ormar kan gömma sig. Snokar lägger ägg och övervintrar i komposthögar som man till exempel kan spara i ett hörn av trädgården.

Vinterbo till salamandrar
Både mindre och större vattensalamandrar kan lockas till att övervintra i ett konstgjort bo. Gräv ner till ett frostfritt djup och fyll därefter gropen med död ved varvat med sten och halm ändå upp till markytan. Toppa det hela med sten och död ved så har du gjort en insats för salamandrarna i vinter!

Här hittar du fler tips för en vildare trädgård!

Bygg en fladdermusholk
Gör en egen våtmark
Så skapar du en vild balkong
Så skapar du en fjärilsträdgård
Klassisk fågelholk
Rovfågelsbon
Så skapar du en damm
Två sorters humlebon
Faktablad ängar och ängsvård
Hjälp bina