Spana efter örn på egen hand

Kuststräckan kring Tosteberga i den nordostskånska skärgården är inte minst känd för att där vintertid ses mycket havsörn. Vill man se örn behöver man dock inte åka just dit. I hela landskapet finns det örn att se för den som är observant, men vill man öka chansen så har fyra havsörnar eller fler setts den senaste tiden på flera platser, bland annat nedanstående. Kungsörn ses i färre antal men ofta på samma platser. Kring Börringe-Havgård finns det också en större skrikörn, en lite sällsynt gäst som inte häckar i landet.

Ger du dig ut för att spana örn så lär du också se många andra rovfåglar, inte minst sparvhök, orm- och fjällvråk, röd glada och tornfalk. Har du tur hittar du också blå kärrhök, pilgrimsfalk, duvhök eller någon av de andra lite mer svårsedda arterna.

Vill du se örn rekommenderar vi att du tar dig till dessa platser i Skåne, tänk på att ta med kikare, fika och varma kläder:

YNGSJÖ-PULKEN, Sydväst om Åhus >> Läs mer

BÖRRINGE & HAVGÅRD, Öster om Svedala >>Läs mer

RÖNNEN-SANDÖN, Utvälinge, södra Skälderviken >>Läs mer

HABO-LJUNG, mellan Lomma och Bjärred.

SKANÖRS REVLAR, Falsterbonäset.

STUREHOLM, mellan Viken och Strövelstorp, kring Svedberga >>Läs mer

Lär dig mer om örnar
Havsörnen är Nordeuropas största rovfågel och kan bli hela 2,5 meter mellan vingspetsarna. Kroppen kan bli upp till en meter lång. Trots att de är så stora väger en havsörn bara 4-7 kilo. Här hittar du mer fakta om havsörnen!

Havsörn & Kärrhök

Havsörn & Kärrhök

Dela

Kommentera

2 thoughts on “Spana efter örn på egen hand

Kommentering är stängd.