Hitta djurens spår i snön!

Varg

Det finns många vilda djur i Sverige, ändå ser man dem sällan. Men när det ligger snö på marken är det lättare att se vilka djur som finns och rör sig i området. Genom att titta på spår, bajs och rester av mat och gnag kan du klura ut både vem som gått i snön och vad som hänt.

 

Spåraffisch – Hitta djurens spår i snön!

Spåraffisch – Hitta djurens spår i snön. Ladda ned Pdf här!

 

Även nära hus och i tätorter finns det spår som det är roligt att kika på. Hundar, fåglar och ekorrar hittar man lätt, men också rådjur, räv och fälthare rör sig gärna nära hus.

För att inte skrämma ett djur som kanske fortfarande finns i närheten, ska man följa spåret bakåt. Många djur känner lukter på långt håll och hör bra. Det är därför som vi så sällan stöter på dem.

Vilket djur lämnade spår i snön och vad hände?

Ibland räcker det med några få avtryck av fötter eller tassar för att se vem som varit framme. Ibland måste man följa spåren en bit och se hur djuret rört sig för att förstå vilket djur det är.

Stora tassar bredvid skoavtryck är säkert en hund, även om märken av stora hundtassar kan likna vargspår. Lodjur kan smyga nära bebyggelse. Om det inte då och då dök upp spår av de stora tassarna skulle de flesta aldrig veta att ett lodjur varit i närheten.

Att tyda spår i snön kräver en detektiv

För att se vad det är för spår man hittat måste man vara lite av en detektiv. Titta både på hur ett enda spår ser ut i detalj och hur flera spår i följd hänger ihop och visar hur djuret rört sig.

Förutom tass- eller fotavtryck kan man hitta märken efter svansen eller vingar som vispat i snön. Somliga djur väljer ofta samma väg så det blir en liten stig i snön. Ibland delar sig ett mystiskt spår så att man plötsligt ser att det faktiskt var två djur som tassat efter varandra en bit.

Haren kan ta väldiga skutt åt sidan för att lura den som följer efter. Räven gör också stora hopp för att försöka komma åt sorkar och möss under snön.

Djurens bajs och kiss berättar också

Bajs och kiss i snön, matrester som nötskal och gnagda kottar berättar också vem det var som skuttade eller smög i snön. Vid sjöar och åar kan du hitta träd som fällts och gnagts av bävrar.

Ibland kan man se i bajset vad ett djur har ätit. Och om du har tur att hitta bajs av en utter kan det faktiskt lukta viol!

Läs mer om djurens spår här!