Björn Bergh är en skånsk matinspiratör, kock och matkreatör, som vill inspirera fler att äta mer grönt, ekologiskt och närodlat. Vi har bett honom att ta fram tre recept som man enkelt kan laga på höstlovet:
ÄPPELMOS AV FALLFRUKT
Plocka upp den goda fallfrukten och koka äppelmos.
2kg äpplen i centimetertjocka skivor (hela med skal)
1 dl socker
2 msk äppelcidervinäger
2dl vatten
1. Koka up och koka under lock tills äpplena har kokat sönder.
2. Mixa allt fint med en stavmixer och sila sedan genom en finmaskig sil.
3. Häll upp på burkar.
Håller ca 5 dagar i kyl. Frys i plastburkar för längre hållbarhet.
HAVTORNSSYLT
Ta gärna en promenad vid havet tex vid brofästet under Öresundsbron och plocka havtorn.
250g färska eller frysta havtorn
250g Syltsocker
1. Lägg havtorn och socker i en kastrull och sjud upp på låg värme under omrörning i 10 minuter. Mosa bären med en potatisstöt eller slev.
2. Häll upp havtornssylten i rena burkar och förslut direkt.
3. Servera till våfflor eller som tillbehör till en vällagrad ost.
Förvara sylten i kylen, den håller flera veckor.
RÅMARINERADE RÖDBETOR
1. Dra upp 5 rödbetor ur landet.
2. Skala dem och tvätta noga.
3. Skiva dem tunt, gärna med en mandolin.
4. Lägg dem i en bunke.
5. Gör en 1-2-3 lag på: 0,5 dl ättika, 1dl vatten och 1,5 dl socker. Vispa ihop tills sockret har lösts upp.
Slå lagen över rödbetorna. Låt stå kallt i 30 min.
Servera gärna med chevreost och rostat bröd.
Är du intresserad av jordbrukets miljöfrågor, global livsmedelsförsörjning och vill påverka utvecklingen?
Gå med i mat- och jordbruksnätverket. Mer info här