Idag står jordbruket inför många utmaningar. Baljväxter kan bidra till att lösa flera av dem! Genom att odla och äta mer bönor, linser och ärtor kan vi bland annat minska klimatpåverkan, gynna den biologiska mångfalden och hushålla med resurserna.
Vi människor behöver protein i maten för att må bra. Baljväxter innehåller mycket protein. Genom att äta bönor direkt istället för att göra kraftfoder till höns, kor och grisar kan vi få den näring vi behöver med ungefär en tiondel av de resurser som behövs för att producera kött. Baljväxter sparar mark, diesel till traktorer, eventuella bekämpningsmedel mm. När jordens befolkning växer behöver en stor del av proteinet komma från växter, om maten ska räcka åt alla. Därför är det bra att äta minst varannan vegetariskt.
Tips: Gula ärtor
Svenskodlade ärtor är inte bara proteinrika och hälsosamma, de är även klimatsmarta. Torkade gula ärtor är liksom andra baljväxter väldigt klimatsmarta och tar lite resurser att odla. De gula ärtor som vi hittar i butiken kommer från en ärtsort som heter spritärt. Själva ärtan växer inuti växtens ärtbaljor (ärtskidor). När spritärtan mognat finns gula ärtor inne i skidorna. I butik hittar man främst svenska torkade gula ärtor, det är bra eftersom Sverige har striktare regler kring bekämpningsmedel än de flesta andra länder. Köp ekologisk mat och bidra till biologisk mångfald! Se filmen om gula ärtor!
Här är några tips på recept med gula ärtor som du kan prova!
Det är klimatsmart med gula ärtor! Dessutom minskar ärtor matsvinnet eftersom de har lång hållbarhet, här är tre tips på recept med gula ärtor:
Quesadillas med gula ärtor
Quesadillas med hummus på gula ärtor, persilja, spenat och lagrad prästost. Den här grillmackan blir suverän med en vällagrad prästost som får smälta ner i ett tunnbröd, där en smakrik hummus sätter pricken över i:et. Det är ett snabblagat tilltugg till festen eller fredagsmyset. Enkelt att göra på grillen eller i stekpannan. Se recept
Grekisk fava dipp
Zeinas Mourtadas ljuvliga grekiska röra gjord med delade gula ärtor, även kallade för chana dal eller kikärtshalvor. Röran påminner om hummus i konsistensen men har en god smak av gula ärtor. Se recept
Stuvade ärtor och kantareller
Detta recept med gula ärtor och kantareller är framtaget av Paul Svensson. Se recept
Om projektet
Vi driver projektet ”Lokalproducerade baljväxter” och har ett brett samarbete med lantbrukare och forskare. Med projektet vill vi få igång mer odling och mer konsumtion av lokalproducerade och ekologiska baljväxter. Se filmen om projektet här!
Som inspiration har Naturskyddsföreningen i Skåne tillsammans med Hushållningssällskapet även tagit fram tio recept på bland annat majssoppa, chokladkaka och bröd där baljväxter som går att odla lokalt ingår. Se recepten här!
Se alla recept här och läs mer i broschyren Lokala Baljväxter