Nu blommar backsipporna i Knivsåsen!

Backsippor

Knivsås-Borelund eller Knivsåsen som det oftast kallas ligger utanför Dalby. Området är ett mycket populärt utflyktsmål som bjuder på lummig bokskog, kalkkärr med orkidéer och betad fäladsmark. Från rullstensåsen som gett reservatet sitt namn, Knivsåsen, har du fin utsikt över omgivningarna.

I öster öppnar skogen på åsen upp sig mot en vacker enefälad med fin utsikt över omgivningen. Fäladen är en utmärkt plats för picknick i april och maj månad då marken färgas blåviolett av blommande backsippor.

Knivsåsen är en av flera rullstensåsar i trakten. Åsarna härstammar från senaste istiden då stora isälvar lämnade sten, grus och sand i detta område. Knivsåsen är en så kallad getryggsås med markerat och spetsigt krön. Sydvästra åsen är klädd med lummig bokskog. Här och var står mäktiga högstubbar av bok – värdefulla livsmiljöer för skalbaggar och andra småkryp. I Knivsås-Borelund finns flera stigar som går att kombinera för en fin rundvandring.

En annan vacker miljö och ett populärt utflyktsmål är det vattenfyllda stenbrottet i söder. Knivsåsens stenbrott, Lovéns stenbrott, är en uppskattad badplats och vid stenbrottet finns grillplats och toalett.

Mer information om Knivsåsen hittar du här