Utflyktstips i helgen

Utsikt från Ivö. Foto: Elsie Kjeller

Skånes natur bjuder på allt från hav, stränder och dramatiska klippor till magiska skogar. Eftersom Skåne är relativt litet till ytan så når du flera olika naturtyper inom rimligt avstånd. Här har vi listat fem utflyktstips i Skåne vackra natur inför helgen!

1. SÖDERÅSENS NATIONALPARK
Söderåsens nationalpark ligger tre mil öster om Helsingborg och har en omväxlande natur: lummiga lövskogar, mäktiga rasbranter med höga klippor, strömmande vattendrag och fantastiska utsikter. Läs mer

3. STENSHUVUD NATIONALPARK
Stenshuvud är den sydligaste av Sveriges 29 nationalparker. Parken bildades 1986 och ligger på Österlen nära Kivik i sydöstra Skåne.Med sina 400 hektar är den en av de minsta nationalparkerna, men trots det besöks parken årligen av ca. 500 000 besökare. Berget Stenshuvud har tre toppar med vacker utsikt från alla tre. Norra toppen med sina 97 m.ö.h är den största, härifrån ser man Ravlunda, Hanö och ända bort till Blekinges kust. Läs mer

4. DALBY SÖDERSKOG NATIONALPARK
Att besöka Dalby Söderskog är som att förflytta sig till en annan värld. De matta färgerna i kombination med stora döda nedfallna träd skapar en mäktig skogskänsla på hösten. Läs mer

4. IVÖ KLACK
På Ivö finns en mycket varierande natur. Här finns utbredda åkermarker, natursköna hagmarker, fruktodlingar samt en stor del blandad skog. Ivö Klacks högsta punkt når 134 m över havet och tar man sig upp dit får man en fantastisk utsikt över Ivösjön vilket är Skånes största insjö. Läs mer

5. KULLABERG
Här finns unika naturupplevelser både på land och i havet. Topografin och klimatet varierar mycket och skapar därför ett varierande växt- och djurliv. Här hittar du branta klippor, grottor, hedmarker, ängar, betesmarker, enbuskmarker, skogsmarker och även ett marint reservat. Läs mer