Eken i Lillasäte

Lillasate-1953-Weimarck

Eken förändrades inte nämnvärt 1950-2010. Foto taget 1953 av Henning Weimarck.

Namn: Eken i Lillasäte
Kommun: Höör (Karta och koordinater)
Omkrets: 740 cm (2015)

Det här trädet besöks av den som söker äventyr ute i skog och mark, och när man finner den gigantiska eken känns det som slutet på en äkta skattjakt! Redan på håll går den att skymta och då ser den ut som något från Tolkiens sagor.

En kilometer sydväst om Lillasäte, i en gammal utmark, växer Höörs kommuns näst största ek. Till skillnad från Tusenårseken är denna ek lite knepigare att komma åt. Ingen väg eller stig leder till trädet, så en mobilkarta, GPS eller bra karta är nödvändigt. Det kräver ca 10 minuters vandring genom skog, ängsmark och f d kalhygge för att ta sig dit, och planerar man ett besök under vinterhalvåret eller efter kraftigt nedfall rekommenderas stövlar. Man kan också gå i en kraftledningsgata delar av vägen eller ta sig runt på en skogsväg. Den senare leder dock inte hela vägen fram och syns inte på ”vanliga” kartor.

Trädet är skyddat som naturminnesmärke av Länsstyrelsen sedan 1954. Då stod eken öppet, med enbart lägre träd och buskar inpå – se fotot från 1953. Sedan dess har det vuxit upp skog och idag är trädet helt omgärdat av höga träd av olika slag. Runt eken har röjningar skett för att gynna trädet, men det som verkligen skulle behövas är att ta bort en del träd. Detta syns bäst under sommarhalvåret, då ser man att ekens lövverk är trångt. Allt fler grenar är döda eller döende och bara de senaste åren har stora grenar fallit av. Det är tecken på att trädet behöver mer ljus, och på sikt kommer det stadigt må sämre och sämre.

Bålgetingar bygger ofta bo i eken och runt omkring växer frossört, strandklo och andra växter som visar att det kan vara ganska blött. Går du i kraftledningsgatan så se till att ha med dig något att samla hallon och björnbär i!

Lillasäteeken från öster, juli 2020. Döende och döda grenar syns tydligt, liksom några större som fallit av. Foto: Magnus Billqvist.

Klicka för att läsa om fler träd på topplistan.
1. Tusenårseken
2. Vegeholmseken
3. Esperödseken
4. Eken vid Röstånga-Skäralid
5. Snapphaneeken
6. Maglöeken
7. Jeppatorpseken
8. Eken i Lillasäte
9. Asken vid Visseltofta
10. Svedalaeken

Tillbaka till huvudmenyn