Kustnära utflyktstips i Skåne

Hovs hallar

Hovs hallar

Måkläppen har alltid varit ett uppskattat besöksmål, men under pandemin har det blivit ett av södra Skånes hetaste hemestermål. På senare tid har det larmats om folkmassor som stör sälkolonin med hundar och drönare – och om parkeringskaoset som uppstår med alla besökare. Men det finns fler fantastiska kustnära utflyktsmål i Skåne.

Här listar vi 5 kustnära alternativ som bjuder på en härlig upplevelse och förhoppningsvis lite mindre folk!

1. Friseboda / Kristianstad kommun
Friseboda naturreservat är beläget ca 1–1,5 mil söder om Åhus och knappt en mil öster om Degeberga. Längs Hanöbukten finns ett större dynlandskap som planterats med tall för att binda flygsanden på 1700- och 1800-talen. Där sanddynerna slutar tar den trolska tallskogen med promenadvänliga småstigar vid. Arkeologiska fynd visar att människor bott och fiskat här sedan stenåldern och ålabodarna ligger tätt längs hela kusten. Sandmarkerna är unika och hela strövområdet är naturreservat. I reservatets sandmarker trivs flera ovanliga arter. >> Läs mer

2. Hallands Väderö / Torekov
Hallands Väderö sticker upp sina gnejsklippor ur Kattegatt som en sista utpost av Hallandsåsen. Folk har besökt ön för nöjes skull sedan sent 1800-tal. Huvudsyftet brukar vara att vistas i vacker natur, bada och vandra på någon av de många lederna. Men det finns även många gamla byggnader som är trevliga att besöka på Hallands Väderö. Eftersom ön har ägts av Torekovs församling i 800 år är byggnaderna och de gamla träden väl dokumenterade i skrift och bild. Det finns en gammal fyr, smedja och kyrkogård som kan dateras till flera hundra år tillbaka i tiden. Överallt finns gamla murar som skvallrar om tiden då merparten av ön betades av får och kor. Tack vare kaféet och toaletterna på ön blir besöket bekvämt. >> Läs mer

3. Hovs Hallar / Båstad
Hovs Hallar är det brantaste kustpartiet på Bjärehalvön och sannerligen ett av Bjärehalvöns främsta smultronställen. Havet möter land på ett dramatiskt, nästan overkligt sätt med uppspruckna klippbranter, raukar, klapperstensfält och grottliknande formationer.  >> Läs mer

4. Kåseberga / Ystad
Längs sydkusten mellan Nybroån och Hagestad löper en ås som till stora delar är betad. De branta fallen mot havet skapar en mycket vacker landskapsbild och rik flora och fauna. Längst ut på udden vid Kåseberga ligger skeppssättningen Ale stenar. >> Läs mer

5. Sandhammaren / Ystad
Den sandiga kusten i sydöstra Skåne bjuder på en särpräglad natur med stora sanddyner både öppna och skogsklädda med tall och ek. >> Läs mer