5 utflyktstips i Skåne

Foto: tosteberga.se

Foto: tosteberga.se

Skåne erbjuder ett enormt utbud av naturupplevelser – här finns kust, sjöar, djupa skogar och vidsträckta stränder. Här har vi listat fem utflyktstips i Skåne vackra natur!

1. TOSTEBERGA / KRISTIANSTAD
Skånes enda skärgård hittar man mellan Åhus och gränsen till Blekinge. Här, bara ett par mil från Kristianstad, Åhus och Sölvesborg ligger Tosteberga. På området finns både vacker klippstrand, dramatiska kärr och prunkande strandängar. Strandängarna har så speciella naturvärden att de har blivit utnämnda till både ett naturreservat och EU:s Natura 2000-område för speciellt skyddsvärda arter. Detta reservat, som smidigt nog kallas för Tosteberga ängar, bjuder på fantastisk blomsterprakt under våren. Här finns bland annat många olika typer av orkidéer och andra mycket sällsynta växter som till exempel fältnockan. Även insektslivet är mycket rikt och varierat med mycket fjärilar och skalbaggar.

Besökstips Gyetorpskärret är ett trevligt besöksmål och ligger en knapp kilometer norr om naturreservatet. Här finns fantastiskt många orkidéer, kärret är faktisk känt som en rik orkidélokal sedan 1891. Här hittar även man flugblomster, Jungfru Marie nycklar, ängsnyckel, brudsporre, honungsblomster, nattviol, kärrknipprot, St. Pers nycklar och majnycklar. Det är bara att ta fram orkidéboken och börja kryssa, eller varför inte bara sätta sig ner och njuta av den fantastiska blomsterprakten och insekternas surr. >> Läs mer

2. GLUMSLÖVS BACKAR & HILLESHÖGS DALAR / LANDSKRONA
Är du på jakt efter en utflykt i västra Skåne där du kan promenera och samtidigt njuta av utsikten? Naturreservatet Hilleshögs dalar ligger i utkanten av Landskrona precis intill Glumslövs backar. Här bjuds du in till höga branter där du kan blicka ut över Landskronas kustremsa och njuta av den slående utsikten över havet och ön Ven. Naturområdet är perfekt för en promenad och picknick, välj mellan att vandra en kortare slinga eller följ Skåneleden för en lite längre vandring.Besökstips Förutom en vacker vandring finns det vid start en härlig badplats som heter Lill-Olas och lite längre bort i Borstahusen ligger en vacker fiskehamn där du har matutbud och olika former av boendemöjligheter. Lena Lerviks klassiska skulptur ”Borstahusgumman” blickar ut över havet och i Pumphuset finns konsthall, restaurang och ett litet museum. Du kan även se vattentornet i Landskrona och citadellet och närliggande koloniområde är värt ett besök. >> Läs mer

3. SNOGEHOLM / SJÖBO
Strövområdet Snogeholm breder ut sig mellan de tre sjöarna Sövdesjön, Snogeholmssjön och Ellestadssjön i Sjöbo kommun. Här kan du fiska och skåda fågel, eller varför inte uppleva omgivningarna från kanoten. På hösten bjuder Snogeholm på utmärkta svamplokaler och härliga promenader bland trädens färgprakt. Många besökare får uppleva djur som havsörn, grävling, hjortar och lövgrodor. Det finns ridled, stig för mountainbike och flera stugor eller campingplatser att hyra. Inom området ligger slottet Snogeholm där det finns restaurang och hotellverksamhet.

I Snogeholm möter du ett skiftande landskap – sandiga hedar, öppna fälader, blöta alkärr, skir lövskog och mörk granskog. Här kan man hitta ovanligt många träd, med flera hundra år på nacken, och det finns gott om rovfåglar att spana på. Kring Sövdesjön häckar glada, brun kärrhök, duvhök, fiskgjuse och lärkfalk. Delar av Snogeholm ingår i Natura 2000, EU:s nätverk för skyddsvärda naturmiljöer. Vid Sövdesjöns södra spets finns Navröds naturreservat.

Besökstips Området är ett strövområde med många parkeringar och vandringsleder. Allt från lättpromenerade stigar på någon kilometer till den drygt 16 kilometer långa Snogeholmsrundan. En kort strandpromenad vid Snogeholmssjön är anpassad för barnvagn och rullstol. Skåneleden passerar området. Området ansvaras för av Stiftelsen Skånska landskap som också ordnar med bemanning i områdeskontoret och uthyrning av stugor etc. I Sövdesjön finns två badplatser. Dels inne i byn och dels vid Tockarpsbadet. >> Läs mer

Sövdesjön, Snogeholmn

Sövdesjön, Snogeholmn


4. CHRISTINEHOF / TOMELILLA
Omgivningarna kring slottet Christinehof är mycket inbjudande med hagmarker, lövskogar och såväl restaurerade som nyskapade våtmarker. Flera vandringsleder gör det lätt att ta sig runt i området. Det finns mycket att upptäcka och njuta av i detta område. Våtmarkerna bjuder exempelvis på en rikedom av fåglar och det är inte långt mellan jagande rovfåglar som passerar över. På natten susar många olika arter fladdermöss kring men för att få ut det mesta av dem krävs specialutrustning i form av detektorer. Dessa fångar upp fladdermössens ljud och med vägledning av det kan de olika arterna identifieras. Tänk på: Kräftdammarna och en del andra områden är inhägnade på grund av betesdjur. Christinehof stavas på olika sätt beroende på vilken karta eller annan källa du använder. >> Läs mer

5. IVÖ KLACK / FJÄLKINGE
I den norra delen av Skånes största ö, Ivö, reser sig urbergskullen Ivö klack drygt 130 meter över havet. I naturreservatet med samma namn finns stora möjligheter för besökaren att få en varierad och unik upplevelse. Här kan man bland annat vandra i lummiga bokskogar, hitta fossiler i kalk- och kaolinbrottet, beundra vyerna över Ivösjön från någon av reservatets utsiktspunkter och fascineras av de industrihistoriska lämningarna.

Ivö klack

På Ivö finns en mycket varierande natur. Här finns utbredda åkermarker, natursköna hagmarker, fruktodlingar samt en stor del blandad skog. Självaste Ivö Klack är vad man kallar en urbergskulle och dess högsta punkt når 134 m över havet. Tar man sig till högsta punkten får man en fantastisk utsikt över Ivösjön vilket är Skånes största insjö. Då det finns så mycket att se kan man utan problem spendera en heldag på ön och fantisera om forna tider. >> Läs mer

Fler utflyktstips i Skåne hittar du här!