Tips på julvandring

Tips på vandring i Skåne

Njut av lugnet under en härlig julvandring i mellandagarna. Eller varför inte skippa julstressen och bege dig ut redan nu! Några av våra lokala kretsar arrangerar guidade vandringar under jul och nyår som du kan följa med på. Längre ned hittar du tips på vandringar i Skåne som du kan göra själv, med vänner eller med familjen:

26 dec / Annandag julpromenad till Ekenabben
Vi motionerar bort lite av julmaten och njuter av frisk luft, medan vi tittarpå övervintrande fåglar och eventuella blommande växter. Samarrangemang med Fågelklubben. Läs mer
DATUM: 26 dec kl 10-14
SAMLING: Samling på parkeringen vid naturum Vattenriket
ARRANGÖR: Naturskyddsföreningen i Kristianstad-Bromölla. Kontakt: Christer Neideman, 0767-76 61 06

8 Jan / Nyårsvandring med fågelspaning
Sedan flera år ordnar Lunds Naturskyddsförening en fågelvandring vid reningsverksdammarna i början av året. Vi går från Värpinge by till Sankt Lars-området och spanar efter övervintrande fåglar i dessa dammar under ledning av Linda Birkedal. Ta med kikare om du har, varma kläder och fika. Läs mer
DATUM: 8 januari kl 11-13. OBS: sluttiden är ungefärlig.
SAMLING: Samling vid busshållplatsen i Värpinge by kl 11.
ARRANGÖR: Lunds Naturskyddsförening. Kontakt: Cecilia Wide / cecilia.wide@gmail.com

1. Tosteberga / Kristianstad
Varje vinter reser människor från alla håll för att komma till Tosteberga. Visst är promenaden längs den dramatiska kustlinjen fantastisk, men för många människor som samlats här gäller bara en sak; att få se havsörn, och troligtvis inte bara en utan många! >> Läs mer

2. Glumslövs backer & Hilleshögs dalar
Naturreservatet Hilleshögs dalar ligger i utkanten av Landskrona precis intill Glumslövs backar. Här bjuds du in till höga branter där du kan blicka ut över Landskronas kustremsa och njuta av den slående utsikten över havet och ön Ven. Naturområdet är perfekt för en promenad, välj mellan att vandra en kortare slinga eller följ Skåneleden för en lite längre vandring.
Läs mer

3. Hallands Väderö / Torekov
Ta en annandagsfärd över vågorna till sälarnas mecka Hallands Väderö! Trots att ön bara är 310 hektar visar den upp många skilda naturtyper. Här finns dramatiska stränder med klippor och block, men även ljuvliga sandstränder. >> Läs mer

4. Sandhammaren / Ystad
Den sandiga kusten i sydöstra Skåne bjuder på en särpräglad natur med stora sanddyner både öppna och skogsklädda med tall och ek.
>> Läs mer

5. Rövarekulan / Höör & Eslöv kommun
Rövarekulan är värd besök året om! Naturreservat ligger i Höörs och Eslövs kommuner och bildades 1975. Reservatet följer Brååns dalgång i ca 2,5 kilometer. Inom området finner man flera olika miljöer som betade ängsmarker, sumpskog, bokskog och rikkär. Stigar leder runt och genom området, såväl över ån nere i dalgången som upp mot ravinens kanter. Det finns grillplatser intill parkeringen och ett fikabord på den mäktiga stenvalvsbron över ån. Bron härstammar från tiden när landsvägen gick genom dalgången. >> Läs mer

6. Alnarpsparken / Lomma
Vid Lantbruksuniversitetet i Alnarp finns en ståtlig park som stod färdig så tidigt som i slutet av 1880-talet. Den tornar upp sig likt en oas ur slättlandskapet och är till stor glädje för många, såväl människor som och djur. Alnarpsparken består av en av Sveriges största växtsamlingar (som ständigt utökas). De vedartade växterna (lignoserna) är parkens specialitet. I parken finner du träd, buskar och örter representerade från nästan alla jordens världsdelar. Här ligger även det som kallas Alnarpsslottet. >> Läs mer