Tips på påskutflykter i Skåne

Alnarpsparken, Lomma.

Alnarpsparken, Lomma.

I Skåne finns naturen nära vart än i länet du befinner dig. Passa på att göra en utflykt i påsk! Här tipsar vi om sex påskutflykter i Skåne:

1. ALNARPSPARKEN / LOMMA
Vid Lantbruksuniversitetet i Alnarp finns en ståtlig park som stod färdig så tidigt som i slutet av 1880-talet. Den tornar upp sig likt en oas ur slättlandskapet och är till stor glädje för många, såväl människor som och djur. Alnarpsparken består av en av Sveriges största växtsamlingar (som ständigt utökas). De vedartade växterna (lignoserna) är parkens specialitet. Parken är dessutom perfekt för picknick!  Läs mer om Alnarpsparken 

2. KÖRSBÄRSDALEN
Prunkar i vitt när körsbärsträden blommar! Körsbärsdalen på Romeleåsens östra sida utgörs av ett mycket vackert och inbjudande kuperat omväxlande skogsområde strax söder om Veberöd i Lunds kommun. Varje år kommer många besökare hit för att njuta av de få dagar som dalens körsbärsträd blommar och skapar en extra fantastisk miljö. Det är svårt att låta bli att undra om Astrid Lindgren besökt området innan hon använde namnet Körsbärsdalen i “Bröderna Lejonhjärta”. Körsbärsdalen blommar olika från år till år, men vanligtvis blommar Körsbärsdalen någon gång i april-maj. Läs mer om Körsbärsdalen här

Körsbärsdalen. Foto: Per Blomqvist

3. WANÅS / ÖSTRA GÖINGE
På Wanås möts konst, natur och historia. Upplev internationell samtida konst i bokskogen! Wanås har på senare år gjort sig känt för unika konstutställningar ute i slottsparken – skulpturer eller andra monumentala arrangemang inpassade i en skogsmiljö med delvis åldriga ädelträd, främst bok och ek. När du går in i konstparken i Wanås hittar du skulpturer och installationer av internationellt erkända konstnärer; en del av dem tar en stund att upptäcka. Passa också på att hänga upp din önskning i Yoko Onos verk Wishing Tree, före en tur in till konstsamlingarna i ekonomibyggnaderna. På Wanås gods finns också ett stort ekologiskt lantbruk, designhotell och restaurang. Just nu pågår utställningen: The Ocean in the Forest I: Lavanya Mani Fables (Studio) Utställningsperiod 23 mars–23 juni, 2024. Läs mer om Wanås här

4. BESÖK SKÅNES STÖRSTA TRÄD / HÖÖR
Sitt namn till trots är eken inte tusen år gammal, utan snarare 600-700 år, möjligen uppemot 800 år. Detta är Skånes största träd med sina imponerande nio och en halv meter i omkrets. Trädet har följts under lång tid och fridlystes 1967. Trädet står direkt väster om slottet i Bosjökloster, i änden av lindallén. I början av 1900-talet beskrevs trädet med en liten öppning i stammen som idag vuxit till närmare två meter bred. Trädet är därmed ihåligt, och död ved har avlägsnats och insidan bränts för att förlänga livslängden. Namn: Tusenårseken i Bosjökloster, 1000-årseken. Kommun: Höör (Karta och koordinater) Omkrets: 953 cm (2014) Läs mer

5. SANDHAMMAREN / YSTAD
På få om ens någon annan plats i Skåne kan man uppleva lika vidsträckta stränder med öppet dynlandskap som här. Lika inbjudande som det är på sommaren kan det vara dramatiskt under höst och vinter, särskilt när det stormar och vinden piskar vågorna mot kustlinjen. Läs mer om Sandhammaren

6. BESÖK EN NATIONALPARK
Passa på att utforska Skåne! I Skåne har vi tre nationalparker:

Söderåsens nationalpark
Söderåsens nationalpark har en fantastiskt omväxlande natur: lummiga lövskogar, mäktiga rasbranter med höga klippor, strömmande vattendrag och fantastiska utsikter. Nationalparken ligger tre mil öster om Helsingborg. Läs mer

Stenshuvuds nationalpark
Stenshuvud är den sydligaste av Sveriges 29 nationalparker. Parken bildades 1986 och ligger på Österlen nära Kivik i sydöstra Skåne. Med sina 400 hektar är den en av de minsta nationalparkerna, men trots det besöks parken årligen av ca. 500 000 besökare. Berget Stenshuvud har tre toppar med vacker utsikt från alla tre. Norra toppen med sina 97 m.ö.h är den största, härifrån ser man Ravlunda, Hanö och ända bort till Blekinges kust. Läs mer

Dalby Söderskogs nationalpark
Att besöka Dalby Söderskog är som att förflytta sig till en annan värld. Dalby Söderskog är Europas minsta nationalpark – en liten pärla som bjuder på frodig grönska och fågelsång. Läs mer