Tips på vintervandring

Snöra på dig vinterkängorna, packa ryggsäcken med kaffetermosen och ge dig ut och upptäck slingrande stigar, kulturlandskap och fantastiska utsikter kanske inklädda i snö. Passa på att njuta av lugnet under en härlig julvandring i mellandagarna. Här är tips på vandringar i Skåne du kan göra själv eller med familjen:

1. Tosteberga / Kristianstad
Varje vinter reser människor från alla håll för att komma till Tosteberga. Visst är promenaden längs den dramatiska kustlinjen fantastisk, men för många människor som samlats här gäller bara en sak; att få se havsörn, och troligtvis inte bara en utan många! >> Läs mer

2. Hallands Väderö / Torekov
Ta en annandagsfärd över vågorna till sälarnas mecka Hallands Väderö! Trots att ön bara är 310 hektar visar den upp många skilda naturtyper. Här finns dramatiska stränder med klippor och block, men även ljuvliga sandstränder. >> Läs mer

3. Sandhammaren / Ystad
Den sandiga kusten i sydöstra Skåne bjuder på en särpräglad natur med stora sanddyner både öppna och skogsklädda med tall och ek.
>> Läs mer

4. Rövarekulan / Höör & Eslöv kommun
Rövarekulan är värd besök året om! Naturreservat ligger i Höörs och Eslövs kommuner och bildades 1975. Reservatet följer Brååns dalgång i ca 2,5 kilometer. Inom området finner man flera olika miljöer som betade ängsmarker, sumpskog, bokskog och rikkär. Stigar leder runt och genom området, såväl över ån nere i dalgången som upp mot ravinens kanter. Det finns grillplatser intill parkeringen och ett fikabord på den mäktiga stenvalvsbron över ån. Bron härstammar från tiden när landsvägen gick genom dalgången. >> Läs mer

5. Alnarpsparken / Lomma
Vid Lantbruksuniversitetet i Alnarp finns en ståtlig park som stod färdig så tidigt som i slutet av 1880-talet. Den tornar upp sig likt en oas ur slättlandskapet och är till stor glädje för många, såväl människor som och djur. Alnarpsparken består av en av Sveriges största växtsamlingar (som ständigt utökas). De vedartade växterna (lignoserna) är parkens specialitet. I parken finner du träd, buskar och örter representerade från nästan alla jordens världsdelar. Här ligger även det som kallas Alnarpsslottet. >> Läs mer

Guidad vandring

Här hittar du några vandringar arrangerade av våra lokala kretsar i januari:

TOMELILLA / 6 JAN / Trettondagslunken
Trettondagslunken går utmed kända örnmarker i Fyledalen med Göran Gustafson som guide. Ta med kikare, varm klädsel och fikakorg. Samling vid Lidls parkering kl. 09.30 eller Lyckeås parkering kl. 10.00. Kontakt: Ingmar 0730- 68 63 21

LUND /  9 JAN / Nyårsvandring med fågelspaning
Lunds Naturskyddsförening har i flera år ordnat en uppskattad fågelvandring vid reningsverksdammarna i början av året – så också efter nyåret 2022. Under ledning av Linda Birkedal samlas vi vid busshållplatsen i Värpinge by och går därifrån bort mot Sankt Lars-området och spanar efter övervintrande fåglar i reningsverksdammarna längs Höje å. Ta med kikare om du har, varma kläder och fika för en kort rast! Datum: 9 januari kl 11. Plats:Värpinge, Lund, Samling vid busshållplatsen i Värpinge by. >> Läs mer

Fler tips på utflyktsmål i Skåne hittar du här!